onsdag 19 oktober 2005

Truman Show på riktigt

1998 kom filmen "Truman show" där Jim Carrey spelare Truman Burbank som är huvudperson i en dokusåpa sedan födseln. När den kom kändes den som en lysande parodi på dokusåporna som då började breda ut sig i tv-tablåerna, även om den kändes något överdriven.

Idag kan man läsa i Aftonbladet att en liten flicka nu har fötts i holländska versionen av "Big Brother"! Stackars unge! Totalt uthängd redan från första dagen. Tänker direkt på Truman Show och ser att filmen tyvärr inte är så långt ifrån verkligheten i alla fall...

3 kommentarer:

Linus Bornlof sa...

hello jonny!

Gillar dina inlägg..intressanta och granskande. Vad man borde göra är en dokusåpa om ett gäng personer som blir nedsövda mitt i vardagen...och sedan tagna till ett avskilt område. Dom får inte veta någoting. Så det blir lite som ett LOST fast på riktigt. Idén kanske låter grym, men tänk vilket publiksuccé, och samtidigt kan forskare passa på att observera hur människan fungerar i en sådan prekär situation. Vad säger du, ska vi redan nu börja spinna vidare på idén, och sen om några år lansera? Är helt övertygad om att om några år kommer människans moral vara så pass låg och avtrubbad, att idén skulle anses vara helt godkänd.

Jonny sa...

Kul att du gillar det jag skriver!

Nja, jag vet inte... Är väl inte någon stor supporter av dokusåpor och vill inte bidraga till att göra dem ännu värre! Fast å andra sidan, som du själv skriver, om några år är nog idén inte så chockerande (tyvärr).

På tal om dokusåpor (och då i synnerhet Big Brother) så vill jag citera en vers ur Lars Winnerbäcks sång "Stackars":

Stackars dom som stänger in sig
Hundra dagar utan heder
Stackars dom som lever så
Stackars dom som tittar på
Hur märkligt kan man må

Anonym sa...

Är det verkligen så illa? Dokusåpor borde förbjudas (även om jag måste erkänna att jag följde Expedition: Robinson under den tid programmet sändes i SVT). Big Brother och Paradise Hotel är skrämmande låga såpor..