söndag 24 september 2006

Filmrecension

Är nu hemma igen efter bion och konstaterar att filmen höll måttet. Till skillnad mot tidigare långfilmer av och med Galenskaparna, som alla mer eller mindre känts som lång Galenskaparhumor är "Den enskilde medborgaren" mer en blandning av en "vanlig" långfilm och Galenskaparna. Med vass satir lyckas Claes Eriksson fånga girigheten som finns hos en del direktörer som verkar leva efter devisen "mycket vill ha mer". Örjan Ramberg gör en lysande tolkning av direktören Stig Roxby. Även Björn Granath, Ingvar Hirdvall och Birgitta Andersson gör bra rollprestationer. Mitt i detta finns klassisk Galenskaparhumor med ordvitsar och humoristiska ordväxlingar. Anders Erikssons rollfigur, Morgan Bergström, är en mycket kufisk musiklärare som bland annat försöker bli analfabet för han tycker att han får en massa information som han inte behöver. Filmen är helt klart sevärd, även för många av dem som normalt inte tittar på Galenskaparnas produktioner.

---------------------------

Imorgon blir det O'Learys och matchen mellan IFK och Ljungskile. Hoppas att Peking tar chansen att haka på i jakten på spel i Allsvenskan 2007...

2 kommentarer:

Anonym sa...

...försöker bli analfabet? det var det dummaste jag hört, och just därför blev jag sugen på att se filmen! galenskaparna är bra :) men först borde jag se Torsk på Tallinn, som jag inte har tittat på innan. Är det nåt du råder mig till? Har dom fler sevärda filmer?

Jonny sa...

Torsk på Talinn är ju inte en film av Galenskaparna. Det är Killinggänget med bl.a. Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Robert Gustafsson som har gjort den. Har förresten inte heller sett den.

Av Galenskaparnas tidigare långfilmer rekommenderas varmt klassikern "Leif". En helgalen film om en vapenfabrik som säljer vapen illegalt till andra länder. Även filmen "Monopol" är sevärd, men den håller ett mycket lägre tempo. Man skulle kunna säga att Leif är ganska intensiv medan Monopol mer är rolig för den vassa samhällskritiken. Monopol handlar om ett TV-företag som försöker skaffa sig monopol. Inledningsscenen på filmen innehåller ett fantastiskt slapstick: en man gör en baklängesvolt på trottoaren!