fredag 2 januari 2009

Masterblaster-VM 2009

På nyårsdagen avgjordes VM i Masterblaster för tredje gången och mästerskapet hölls, precis som förra året, på "Uhrens Hov". Årets mästerskap slog deltagarrekord med 13 sprängare!

VM-deltagare år 2009 var:
(Fjolårsplacering inom parentes, - betyder att sprängaren inte deltog förra året, men ändå inte gör VM-debut)
Marcus Blom (7)
Anders Fehrm-Johansson (-)
Martin Fehrm-Johansson (debutant)
Fredrik Ihlar (debutant)
Marius Ihlar (8)
Oskar Lundkvist (-)
Daniel Nordquist (6)
Tomas Nordquist (2)
Emil Nyberg (debutant)
Marcus Olsson (debutant)
Anders Palm (1)
Jonny Stenback (3)
Markus Uhr (4)

VM började som vanligt med en kvalomgång för att seeda fältet inför gruppspelet. Varje deltagare fick spela fem matcher (en med varje kontroll).

Resultat i kvalomgången:
Anders P - 3 segrar, Marius och Tomas - 2 segrar, Marcus B, Anders F-J, Fredrik, Emil, Jonny och Markus U - 1 seger samt Martin, Oskar, Daniel och Marcus O - alla 0 segrar.

Detta gjorde att Anders P, Marius och Tomas toppseedades, men det behövdes ytterligare en. Eftersom det var sex sprängare som hade varsin seger skulle det bli komplicerat att köra en fight mellan alla (eftersom det bara finns fem kontroller. Eftersom en av dessa sprängare dessutom skulle hamna i seedningsgrupp 3, beslutades det att genom lottdragning utse den som blev placerad i den lägsta seedningsgruppen och sedan låta de andra fem köra en match om platsen i seedningsgrupp 1. Markus Uhr blev lottad i tredje gruppen och matchen om att bli toppseedad vanns av Fredrik efter att ha gömt sig och hoppat fram efter att Jonny redan tagit ut segern. Riktigt snyggt spelat!

Gruppindelning och resultat i gruppspelet:
(Först till fem segrar, segraren i varje grupp till A-final, tvåorna till B-final och treorna till C-final tillsammans med fyran.)

Grupp A:
Anders P - 5 segrar
Marcus B - 1
Markus U - 2
Martin - 0

Grupp B:
Tomas - 5
Anders F-J - 3
Oskar - 0

Grupp C:
Fredrik - 3
Emil - 2
Daniel - 5

Grupp D:
Marius - 4
Jonny - 5
Marcus O - 3

Efter detta var det dags för finalerna. Det geniala upplägget innebar att vinnaren i C-finalen fick en friplats i B-finalen och vinnaren där fick en friplats i A-finalen. Därför var inte loppet helt kört för de som haft det tufft inledningsvis. C-final och B-final avgjordes i först till 6 segrar och A-finalen i först till 7 segrar.

Resultat C-final:
Emil - 6
Marcus O - 5
Marcus B - 4
Martin - 0
Oskar - 0

Eftersom Martin och Oskar hade lika många segrar i kvalomgång och gruppspel möttes de i en duell i en placeringsmatch och där vann Martin.

Resultat B-final:
Marius - 6
Anders F-J - 5
Fredrik - 4
Emil - 3
Markus U - 3

Även här behövdes en duell och där vann Emil.

Inför A-finalen drabbades turneringen av en chockerande nyhet. Regerande mästaren, Anders Palm tvingades tyvärr lämna återbud p.g.a. familjeskäl. Tvåan i B-finalen, Anders F-J, fick därför en gratisplats i A-finalen.

Resultat A-final:
Daniel - 7
Anders F-J - 6
Tomas - 2
Jonny - 2
Marius - 2

Tomas tog tredjeplatsen tack vare fler segrar i kvalomgång och gruppspel och Jonny tog fjärdeplatsen efter en duell mot Marius.

Slutställning:
1. Daniel Nordquist
2. Anders Fehrm-Johansson
3. Tomas Nordquist
4. Jonny Stenback
5. Marius Ihlar
6. Fredrik Ihlar
7. Emil Nyberg
8. Markus Uhr
9. Marcus Olsson
10. Marcus Blom
11. Martin Fehrm-Johansson
12. Oskar Lundkvist
DNF - Anders Palm

Bloggen gratulerar Daniel "Nurp" Nordquist, som nu vunnit VM två av tre gånger! Grattis!

Inga kommentarer: