tisdag 3 januari 2012

MasterBlaster-VM 2012

Igår avgjordes MasterBlaster-VM 2012 i Emil Nyberg Arena och det blev ett mycket minnesvärt mästerskap, men mer om den största orsaken till det senare.

Följande sprängare deltog 2012:
(Fjolårsplacering inom parentes, - betyder att sprängaren inte deltog förra året, men ändå inte gör VM-debut)
Marcus Blom (10)
Simon Blom (debutant)Emelie Bornlöf (21)
Anders Fehrm-Johansson (1)
Fredrik Ihlar (20)
Marius Ihlar (4)
David Nilsson (15)
Daniel Nordquist (3)
Emil Nyberg (11)
Julia Olsson (16)
Markus Olsson (5)
Jonny Stenback (6)

Mästerskapet startade traditionsenligt med välkomsttal av arrangör och tävlingsledning, följt av kvalificeringsrundan, i folkmun kallad "ormen".

Resultat i kvalomgången:
Marcus B, Anders, Marius, Daniel och Markus O - 2 segrar, Fredrik och Julia - 1 seger samt Simon, Emelie, David, Emil och Jonny - 0 segrar.

Årets deltagarantal var det exemplariska antalet 12 sprängare, vilket gjorde att delar av tävlingskommittén tyckte att spelschemat blev för simpelt. Dock klubbades den enkla modellen och årets deltagare delades in i fyra grupper med tre i varje grupp. Alla treorna möttes sedan i en C-final. Vinnaren där gjorde tvåorna sällskap i B-finalen och vinnaren där fick välförtjänt vara med i A-finalen. Grupperna och C-finalen avgjordes i först till fem segrar, B-finalen i först till sex segrar och A-finalen traditionsenligt först till sju segrar.

Grupp 1:
Daniel - 5 segrar
Markus O - 4
Emelie - 1

Grupp 2:
Marcus B - 5
Julia - 2
Jonny - 0

Grupp 3:
Marius - 5
Fredrik - 2
Emil - 4

Grupp 4:
Anders - 5
David - 1
Simon - 2


I de fall där flera sprängare fick samma resultat räknades antal segrar i kvalspel och gruppspel. Om de fortfarande var oskiljaktiga krävdes en skiljematch för att avgöra slutplacering i VM.

C-final:
Fredrik - 5
Jonny - 3
Emelie - 1
David - 0

B-final:
Markus O - 6
Emil - 5
Simon - 2
Julia - 1 sd
Fredrik - 1

I och med att Markus Olsson tog chansen och gick till a-final var det faktiskt så att samtliga fem sprängare som dominerade i kvalomgången med vardera två segrar också tog sig till a-final. Detta är ytterligare ett bevis på att det förträffliga spelupplägget i VM också är ytterst rättvist. Alla som tvivlat kan härmed en gång för alla inse att de är överbevisade!

A-final:
Marius - 7
Marcus B - 5
Daniel - 3 sd
Anders - 3
Markus O - 3

Detta ger följande slutställning:
1. Marius Ihlar
2. Marcus Blom
3. Daniel Nordquist
4. Anders Fehrm-Johansson
5. Markus Olsson
6. Emil Nyberg
7. Simon Blom
8. Julia Olsson
9. Fredrik Ihlar
10. Jonny Stenback
11. Emelie Bornlöf
12. David Nilsson

För andra året i rad blir det alltså ett nytt namn som erövrar världsmästartiteln. Grattis Marius!

Intrycken från tävlingarna så här dagen efter är att det var mycket välspelade matcher och att favoriterna höll. Veteranen Jonnys formkurva fortsätter stadigt nedåt och den här gången var det med nöd och näppe som han lyckades plocka poäng i OS-kvalet. Det är nog bara en tidsfråga innan han lägger bomberna på hyllan. Dämp stod för finalens uppvisning när han, i sann Markus Uhr-anda, sprang över hela spelplanen med en enorm bombmatta efter sig.

Allt detta till trots, är det något helt annat som tog detta mästerskap till en helt ny nivå. Hela a-finalen direktsändes nämligen på nätet! Det hela började som små hobbyprojekt under kvällen, och lagom till a-finalen sattes den stora sändningen igång. Responsen lät inte vänta på sig. Tittare hörde av sig och efterlyste kommentatorer, en roll som Fredrik tog och han skötte det med bravur. Efter en stund fick han hjälp av Jonny, som snabbt utnämndes till expertkommentator. Tittarsiffrorna ökade hela tiden och när finalen var över kunde man konstatera att 54 personer följt sändningen! En av tittarna skrev att finalen var mer spännande än skidskytte och ett par andra skickade sina kärleksbetygelser till Marcus Blom. Under kvällens lopp efterfrågade tittarna kommentarer på tyska, norska och portugisiska, något som Fredrik och Jonny gjorde sitt yttersta för att tillfredsställa. Kompromissen blev att avslutningen av sändningen kommenterades på engelska.

Sändningen gav mersmak och kommande evenemang lär också kunna följas över hela världen.

Avslutar denna sammanfattning med en länk där du kan se a-finalen i sin helhet!

Inga kommentarer: