söndag 9 januari 2011

MasterBlaster-VM 2011

För en vecka sedan (den 2 januari) avgjordes MasterBlaster-VM 2011 i Fehrm Arena. Här följer den traditionsenliga sammanfattningen. Årets VM var rekordstort, hela 23 sprängare deltog, varav 11 var VM-debutanter! Två av dessa har visserligen deltagit i Påsksmällen, men var ändå nya i VM-sammanhang.

Följande sprängare deltog 2011:
(Fjolårsplacering inom parentes, - betyder att sprängaren inte deltog förra året, men ändå inte gör VM-debut)
Marcus Blom (5)
Emelie Bornlöf (14)
Hanna Bornlöf (debutant)
Johannes Bornlöf (debutant)
Anders Fehrm-Johansson (4)
Oscar Fehrm-Johansson (-)
Elinor Forsberg (debutant)
Fredrik Ihlar (-)
Marius Ihlar (11)
Denice Ingesson (debutant)
Emanuel Larsson (debutant)
Oscar Lundkvist (13)
David Nilsson (debutant)
Anna Nordquist (debutant)
Daniel Nordquist (1)
Mikael Nordquist (debutant)
Emil Nyberg (10)
Julia Olsson (debutant)
Markus Olsson (7)
Robert Olsson (debutant)
Anders Palm (2)
Jonny Stenback (6)
Lisette Svensson (debutant)

VM började med en färgsprakande invigning, med tal av både VM-generalen Jonny Stenback och en av arrangörerna, Anders Fehrm-Johansson. Efter detta följde ett mäktigt fyrverkeri signerat den andre arrangören, Oscar Fehrm-Johansson. Sedan visades tävlingsanläggningen upp, den vackraste och mest genomtänkta i VM-historien. En symetrisk soffa där alla fem sprängarna rymdes samt mycket goda faciliteter för publiken. Tävlingarna började sedan som vanligt med en kvalomgång för att seeda fältet inför gruppindelningen.

Resultat i kvalomgången:
Daniel, Markus O och Anders P - 3 segrar, Oscar F-J, Marius, Emil och Jonny - 2 segrar, Anders F-J, Fredrik, Anna, Mikael, Robert och Lisette - 1 seger samt Marcus B, Emelie, Hanna, Johannes, Elinor, Denice, Emanuel, Oscar L, David och Julia - 0 segrar.

På grund av att antalet sprängare vuxit explosionsartat blev spelsystemet detta år aningen mer komplicerat än tidigare. Tävlingsledningen var mycket mån om att bevara det som kännetecknat världsmästerskapen, nämligen möjligheten att ta sig hela vägen till A-final, även om man misslyckats i gruppspelet och hamnat i den sämsta finalen (i år F-final).

Årets gruppspel delades upp i sex grupper, där först till tre segrar gällde. Vid lika placering i gruppen vidtogs avgörande matcher för att fastställa placeringen. Gruppindelningen lottades utifrån kvalresultatet. Efter avslutat gruppspel följde ett antal sudden-matcher för att avgöra vilka som skulle till respektive final, eftersom alla gruppvinnare inte fick plats i finalen, men mer om hur detta gick till senare. Först en titt på resultaten i grupperna:

Grupp 1:
Markus O - 3 segrar
Emil - 1 sd
Emanuel - 0
David - 1

Grupp 2:
Anders P - 3
Mikael - 2
Hanna - 0
Denice - 0 sd

Grupp 3:
Oscar F-J - 1 sd
Anders F-J - 3
Julia - 1
Emelie - 0

Grupp 4:
Daniel - 3
Fredrik - 0 sd
Oscar L - 0
Marcus B - 1

Grupp 5:
Marius - 3
Lisette - 1
Elinor - 1 sd
Johannes - 0

Grupp 6:
Jonny - 3
Anna - 0
Robert - 1

Efter gruppspelet var det alltså dags för skiljematcher för att avgöra vilka som skulle till vilken final. Först ut var de sex ettorna, som skulle göra upp om fyra direktplatser i A-finalen. Grupp 1, 2 och 3 kämpade om två platser och detsamma gällde för grupp 4, 5 och 6. De som står som etta i särspelet vann första matchen och nummer två vann den andra. Trean hamnade i B-finalen.

Särspel 1:or grupp 1-3
1. Markus O
2. Anders P
3. Anders F-J

Särspel 1:or, grupp 4-6
1. Daniel
2. Marius
3. Jonny

Sedan gjorde tvåorna upp på liknande sätt, men här fanns bara en plats i B-finalen i potten i varje särspelsgrupp. De övriga hamnade i C-finalen.

Särspel 2:or grupp 1-3
1. Oscar F-J
2. Mikael, Emil

Särspel 2:or, grupp 4-6
1. Elinor
2. Marcus B, Robert

Efter detta gjorde treorna upp om fyra platser i D-finalen. Den sista i varje särspelsgrupp hamnar i E-finalen.

Särspel 3:or grupp 1-3
1. Julia
2. David
3. Denice

Särspel 3:or, grupp 4-6
1. Anna
2. Lisette
3. Fredrik

Nu var alla indelade utom fyrorna, som bara var fem till antalet. Därför gick alla fyrorna till F-final, där hela tre sprängare fick nöjet att fortsätta i E-finalen. Därefter gick vinnaren i E-finalen till D-finalen, vinnaren där till C-final, vinnaren där till B-final och vinnaren där till A-final. Final F, E och D avgjordes i först till fyra segrar, C-finalen i först till fem, B-finalen i först till sex och i A-finalen krävdes sju segrar. I de fall där flera sprängare fick samma resultat räknades antal segrar i kvalspel och gruppspel. Om de fortfarande var oskiljaktiga krävdes en skiljematch för att avgöra slutplacering i VM.

Resultat F-final
Emanuel - 4
Emelie - 2
Oscar L - 1 sd
Hanna - 1
Johannes - 0

Värt att notera är att Johannes i sin sista match lyckades med konststycket att efter att varit osynlig komma fram i ett hål som bestod av bara en ruta. Resultatet blev förstås ett oundvikligt men ack så skrattframkallande självmord!

Resultat E-final
Emanuel - 4
Denice - 1 sd
Oscar L - 1
Fredrik - 0
Emelie - 0

Resultat D-final
Emanuel - 4
Lisette - 0
David - 0 sd 1
Julia - 0 sd 2
Anna - 0

Resultat C-final
Emanuel - 5
Marcus B - 4
Emil - 3
Robert - 2
Mikael - 0

Resultat B-final
Anders F-J - 6
Jonny - 3
Emanuel - 3
Oscar F-J - 1
Elinor - 1

Debutanten Emanuels fantastiska resa från F-final slutade i B-finalen och en hedrande 7:e plats sammanlagt. Mycket imponerande!

Resultat A-final
Anders F-J - 7
Anders P - 5 sd
Daniel - 5
Marius - 5
Markus O - 2

Det blev en mycket rafflande A-final, och till hemmapublikens stora jubel blev det en av arrangörerna, Anders Fehrm-Johansson som stod som segrare! Detta var pricken över iet på ett mycket välarrangerat världsmästerskap. Grattis och tack!

Inga kommentarer: