måndag 4 oktober 2010

Det blir fortfarande billigare om man åker längre

SVT berättade imorse om "nyheten" att långa resor kan vara billigare än korta, när man åker med SJ. Även Aftonbladet skriver om detta idag. Jag hävdar dock att detta inte är någon nyhet. Redan för drygt tio år sedan stötte jag på detta, och i januari 2001 publicerade jag följande text på min dåvarande hemsida:

"Det blir billigare om man åker längre"
Av Jonny Stenback, 2001-01-20

I slutet av maj förra året blev jag aningen förbryllad över SJ:s priser. Det var nämligen så här. Jag var hemma i Skamhed och skulle ta tåget den 2 juni från Vansbro till Linköping. Tåget skulle gå kl. 06.10 från Vansbro med tågbyte i Borlänge och Stockholm för att sedan ankomma i Linköping kl. 13.13. Denna resa kostade 187 kr. Orsaken till att jag skulle åka till Linköping var att jag skulle till en konferens där. Eftersom tåget ankom några timmar tidigare än nödvändigt, funderade jag på att bara köpa biljett till Norrköping och åka hem till lägenheten en liten sväng, för att sedan fortsätta resan till Linköping. Detta var alltså EXAKT samma tågresa, förutom att jag skulle gå av en station tidigare. Det anmärkningsvärda är att denna resa, enligt SJ:s Internet-service kostade 197 kr, dvs 10 kr dyrare än att åka en station längre! Jag ringde upp SJ för att ta reda på hur det kan komma sig att totalpriset blir lägre om jag åker längre. Damen, som uppskattningsvis var i 60-årsåldern, förklarade då bestämt för mig att: "Det blir ju billigare om man åker längre". Jag förklarade då att jag förstod att genomsnittskostnaden per mil brukar bli lägre om man åker längre, men att totalkostnaden omöjligt kan bli lägre. Damen verkade inte förstå vad jag menade, utan sa igen: "Men det är ju det jag säger, det blir billigare om man åker längre". Jag insåg det omöjliga i att försöka få damen att förstå bristen i hennes teori. Istället så bokade jag en biljett till Linköping, för då skulle jag ju, om jag ville, kunna gå av i Norrköping och ändå spara 15 kr! (Under samtalet med SJ visade det sig dessutom att Norrköpingsresan inte kostade 197, utan 202 kr.)

Jag ringde upp min gode vän, Mikael Nordquist, och förklarade det komiska för honom. Lite på skämt sa jag till honom att jag skulle gå in på SJ:s hemsida och kolla hur mycket biljetten skulle kosta ifall jag skulle fortsätta vidare till Mjölby. När vi pratat färdigt, insåg jag att jag i alla fall inte skulle förlora något på att kontrollera det. Jag gick in på SJ:s hemsida igen, och det första jag såg var att resan till Mjölby skulle kräva ett extra tågbyte, nämligen i Linköping. Där sprack möjligheterna till en ännu billigare resa, trodde jag. Men för säkerhets skull valde jag att kolla upp priset, och till min stora förvåning fick jag se att biljetten skulle kosta endast 172 kr! Detta skulle alltså innebära att en resa från Vansbro till Norrköping, via Borlänge och Stockholm, skulle vara 30 kr dyrare än exakt samma resa, men med den skillnaden att jag skulle få möjlighet att fortsätta till Linköping och där byta till ett nytt tåg och fortsätta till Mjölby! Jag trodde nästan inte mina ögon. Jag ringde upp SJ och avbeställde min biljett till Linköping och bokade istället en till Mjölby.

Vad är då kontentan av detta? Jo, att det faktiskt blir billigare om man åker längre! Det är bara en sak jag funderar på. Skulle resan blivit helt gratis om jag skulle ha bokat ända till Malmö? Den frågan lär jag nog aldrig få svar på.

Inga kommentarer: