måndag 26 juli 2010

MasterBlaster-OS 2010 - Sammandrag

Den 24 juli 2010 hölls de första olympiska spelen i MasterBlaster! Tävlingarna gick av stapeln i Nurp Arena (och det är förövrigt de sista tävlingarna som hölls i denna arena). Spelen inleddes med en mäktig invigning, där alla deltagande sprängare och publiken fick ta del av ett hjärtskärande tal skrivet av Tomas Nordquist, som tyvärr tvingats tacka nej till att delta. Efter detta var det dags att tända elden, och det visade sig att arrangören ordnat så att elden vandrade mellan alla sprängare innan Markus Uhr till sist tände det enorma ljuset. Sedan följde ett enormt fyrverkeri så att krutdoft spred sig i hela rummet! Mäktigt!

Inför OS har ett kval pågått i fyra års tid. Tomas Nordquist slutade femma, men valde att avstå OS. I hans frånvaro gick möjligheten till förste reserven, Oscar Fehrm-Johansson, men också han tackade nej. Markus Olsson blev då den lycklige som helt plötsligt fick delta i OS och bland finalisterna var rankingen som följer:
1. Anders Palm
2. Daniel Nordquist
3. Jonny Stenback
4. Anders Fehrm-Johansson
5. Marius Ihlar
6. Markus Uhr
7. Robert Olsson
8. Markus Olsson

Grupperna i OS var seedade efter placering i OS-kvalet. Som vinnare av kvalet fick Anders P bestämma vilken grupp som skulle börja och han valde grupp B. Alla matcher i OS (förutom eventuella särspel) spelas i först till nio segrar. De två bästa i varje grupp går till A-final, övriga möts i en B-final, där vinnaren får en eftertraktad plats i A-finalen. Här är resultaten i grupperna.

Grupp B
Daniel - 9 segrar
Jonny - 1
Markus U - 3
Robert - 2

Grupp A
Anders P - 9
Anders F-J - 2
Marius - 5
Markus O - 4

I gruppspelet så höll de båda favoriterna, Anders P och Daniel, för trycket och stod som gruppsegrare. Värt att nämna är att de båda andraseedade i respektive grupp, Jonny och Anders F-J, slutade sist i sin grupp. Markus O, som fått sin OS-plats på grund av Tomas och Oscars frånvaro, var väldigt nära en plats i A-finalen, men ett ryck i slutet från Marius gjorde att han tog sig förbi.

I B-finalen blev det en mycket hård uppgörelse mellan två sprängare, och resultatet blev följande:
Jonny - 3
Anders F-J - 9
Robert - 8
Markus O - 4

Det var alltså Anders F-J som tog den sista finalplatsen därmed var det bara Jonny i topp-5 i rankingen, som missade A-finalen och istället blev sist. Han försökte istället glädja sig åt att han vann den allra första OS-matchen någonsin, men fann nog större glädje i att de olympiska spelen arrangerats så fantastiskt bra!

Så var det dags för den första A-finalen i OS genom tiderna! Här är resultatet:
Anders P - 9
Daniel - 6
Anders F-J - 2
Marius - 3
Markus U - 7

Här följer hela resultatlistan:
1. Anders Palm
2. Markus Uhr
3. Daniel Nordquist
4. Marius Ihlar
5. Anders Fehrm-Johansson
6. Robert Olsson
7. Markus Olsson
8. Jonny Stenback

Guldmedaljör blev alltså Anders Palm! Åldermannen Markus Uhr tog silvret och bronset gick till hemmahoppet Daniel Nordquist. Ett fantastiskt OS är över och nu är det bara fyra år till nästa...

1 kommentar:

Nurp sa...

Var det någon som lade märke till att det var exakt samma finalfält som i Påsksmällen 2010? Och enda skillnaden i slutresultatet var att Markus och Marius tog varsin andra och fjärdeplats medan vi andra höll våra placeringar.