söndag 4 april 2010

Påsksmällen 2010

I fredags genomfördes Påsksmällen 2010 i Masterblaster på Uhrens hov. Årets turnering föregicks av rykten om att de två storfavoriterna inte skulle finnas med i startfältet. Regerande påsksmällsmästaren Anders Palm sa att han troligtvis inte skulle delta och regerande världsmästaren Daniel Nordquist lät också omvärlden få veta att han var tveksam till att ställa upp. När det sedan var dags så var dock båda favoriterna på plats, så det rörde sig troligtvis om taktiskt rävspel från båda två.

Elva sprängare deltog i Påsksmällen 2010:
Emelie Bornlöf
Jonas Brevik
Anders Fehrm-Johansson
Marius Ihlar
Daniel Johansson
Daniel Nordquist
David Nilsson
Emil Nyberg
Anders Palm
Jonny Stenback
Markus Uhr

Som vanligt seedades fältet utifrån resultatet i årets VM. Det blev fyra seedningsgrupper, varav den sista bestod av de två debutanterna David Nilsson och Jonas Brevik. Den sistnämnde, som tävlade under norsk flagg, blev också Masterblasterkvällarnas första utländske deltagare. Det blev tre grupper, som kördes i först till fem segrar. Segrarna i varje grupp gick direkt till A-final och tvåorna gick direkt till B-final. Övriga möttes i C-finalen där de två bästa fick köra vidare i B-finalen. Även här gällde det att komma bland det två bästa för att få vara med i A-finalen. B-final och C-final kördes i först till sex segrar och i A-finalen krävdes sju segrar.

Grupp 1:
Daniel N - 5 segrar
Emil - 1
Daniel J - 2
David - 1

Grupp 2:
Anders P - 5
Markus - 4
Emelie - 0
Jonas - 0

Grupp 3:
Anders F-J - 4 sd
Jonny - 4
Marius - 5

Från gruppspelet är det värt att notera hur otroligt jämn den tredje gruppen var. Anders ledde länge, men sedan gick först Jonny förbi och sedan Marius. Anders kämpade sig sedan ikapp så att alla hade fyra segrar inför den direkt avgörande matchen. Där var Marius vassast och fick därför välförtjänt en direktplats i A-finalen. Anders och Jonny skulle då mötas i sudden death om platsen i B-finalen. Alla förväntade sig en hård kamp, men det var över efter bara några få sekunder, då Anders tog ett frågetecken som visade sig innehålla ett stopptecken. Jonny hade precis lagt ut en bomb och kampen var hastigt och lustigt (jo, det var faktiskt roligt!) över.

A-finalen blev sedan en riktigt hård fight, där det länge var mycket ovisst om vem som skulle dra den längsta stubinen. Kvällens överraskning var helt klart Marius, med gruppseger i en mycket jämn grupp och en andraplats i A-finalen, före bland andra regerande världsmästaren Daniel Nordquist.

Resultat C-final:
Jonny - 6
Emil - 4
David - 3
Jonas - 1
Emelie - 0

Resultat B-final:
Markus - 6
Anders F-J - 4
Emil - 2
Jonny - 1
Daniel J - 1

Resultat A-final:
Anders P - 7
Marius - 5
Daniel N - 4
Markus - 4
Anders F-J - 3

Slutresultat:
(Där två sprängare fått samma antal segrar i A-, B- eller C-final har antal segrar i gruppspelet avgjort placering.)
1. Anders Palm
2. Marius Ihlar
3. Daniel Nordquist
4. Markus Uhr
5. Anders Fehrm-Johansson
6. Emil Nyberg
7. Jonny Stenback
8. Daniel Johansson
9. David Nilsson
10. Jonas Brevik
11. Emelie Bornlöf

Anders Palm tog därmed sin tredje seger i Påsksmällen. Imponerande!

Inga kommentarer: