torsdag 7 januari 2010

Masterblaster-VM 2010

Här följer sammanfattning av Masterblaster-VM 2010 som hölls i Emil Nyberg Arena den 1 januari. VM slog återigen deltagarrekord, i år med hela 16 sprängare.

Följande sprängare deltog 2010:
(Fjolårsplacering inom parentes, - betyder att sprängaren inte deltog förra året, men ändå inte gör VM-debut)
Marcus Blom (10)
Emelie Bornlöf (debutant)
Anders Fehrm-Johansson (2)
Marius Ihlar (5)
Daniel Johansson (-)
Oskar Lundkvist (12)
Daniel Nordquist (1)
Tomas Nordquist (3)
Emil Nyberg (7)
David Olsson (debutant)
Markus Olsson (9)
Samuel Olsson (debutant)
Anders Palm (DNF)
Christofer Rud (debutant)
Jonny Stenback (4)
Markus Uhr (8)

Traditionsenligt började VM med en kvalomgång för att seeda fältet inför gruppindelningen.

Resultat i kvalomgången:
Anders P - 4 segrar, Anders F-J - 3 segrar, Emil och Markus U - 2 segrar, Marius, Daniel N, David, Markus O och Jonny - 1 seger samt Marcus B, Emelie, Daniel, Oskar, Tomas, Samuel O och Christofer - 0 segrar.

Anders P, Anders F-J, Emil och Markus U toppseedades, de fem sprängarna med varsin seger hamnade i den andra seedningsgruppen och övriga sju i den oseedade gruppen.

Gruppindelning och resultat i gruppspelet:
(Först till fem segrar, segraren i varje grupp till A-final, tvåorna till B-final, treorna till C-final och fyrorna till D-final. Vid lika resultat för flera sprängare bakom gruppsegraren användes särsprängning i form av sudden death.)

Grupp A:
Anders F-J - 5 segrar
Marius - 2
Markus O - 2 sd
Christofer - 0

Grupp B:
Markus U - 1
Daniel N - 5
Samuel - 0
Oskar - 0 sd

Grupp C:
Anders P - 5
Jonny - 0 sd 1
Emelie - 0
Daniel J - sd 2

Grupp D:
Emil - 4
David - 4 sd
Marcus B - 5
Tomas - 3

Den sistnämnda gruppen måste kommenteras lite extra. Det var en riktigt hård omgång som höll på över 40 minuter och är absolut en av VM:s jämnaste grupper genom tiderna. Det kan man inte kalla grupp C, där Anders fullständigt krossade allt motstånd (om man nu kan kalla det motstånd).

Efter gruppspelet väntade som vanligt slutspelet med det finurligt uttänkta upplägget som innebar att det inte var kört för någon av sprängarna, även om det förstås är svårt att gå hela vägen från D-final till A-final via först C-final och sedan B-final. I de två första finalerna sprängde man först till 5 segrar, i B-finalen till 6 segrar och i A-finalen gällde det som vanligt att få ihop 7 segrar. Här är resultatet:

Resultat D-final:
Tomas - 5
Emelie - 1
Christofer - 1
Samuel - 0

Här krävdes en skiljematch för att avgöra placering mellan Emelie och Christofer, eftersom dessa båda hade lika många segrar sammanlagt i kvalspel och gruppspel. Emelie var den som sprängde vassast i den matchen. Tomas tog platsen i C-finalen.

Resultat C-final:
Tomas - 5
Emil - 2
Marius - 1
Daniel J - 1
Oskar - 0

Tomas fortsatte relativt enkelt till B-finalen.

Resultat B-final:
Tomas - 6
Jonny - 2
Markus O - 1
David - 0
Markus U - 0

Även här vann Tomas oförskämt enkelt och hade därmed lyckats med bedriften att ta sig från D-final till A-final!

Resultat A-final:
Daniel N - 7
Anders P - 5
Tomas - 4
Anders F-J - 3
Marcus B - 3

Tomas otroliga resa slutade med en pallplats och den Nordquistiska triumfen fullbordades med att Daniel tog sin andra raka VM-titel och sin tredje totalt! Grymt imponerande! Ett stort grattis!

7 kommentarer:

Tomas sa...

Haha, vilken fröjd att läsa din sammanfattning av kvällen.
Har man lite is i magen kanske man borde förlora sin grupp även nästa gång, efter 2 timmar vid master blaster besegrar man ju de flesta ;)

Triumfen var total även för att mitt intagande av pizza redan innan turneringen inletts gjordes narr av, och då man senare beställde åt övriga var degen slut :D
För att inte tala om hur kall min mat skulle varit om jag väntat med att äta tills min insats var över...

Jonny sa...

Jo, att degen var slut hos pizzerian var ju en udda händelse, måste jag säga. Bittert för de som skulle beställa. Apropå mat i samband med VM så var Mackes inställning ganska skön. Han kommer dit 10-15 min för sent, levererar sin joystick och efter ett tag när han ser att nybörjarna värmer upp lite med spelet så säger Macke: "Nej, då kanske jag ska åka iväg och äta!" Men Macke hann tillbaka innan lottningen var klar...

Nurp sa...

Kul att läsa hela inlägget! Det blir längre och längre texter för varje gång men det beror väl på att vi är så många som är med! Hur högt är egentligen taket för antal deltagare?

Jonny sa...

Vet inte om jag egentligen skrivit så mycket mer den här gången, men resultatet tar ju förstås lite större plats med fler deltagare. Sen försöker jag ju alltid krydda med något speciellt intryck från turneringen. Tak? Vem har sagt att vi har något tak? Jag tycker att det är intressant att se hur stort det kan bli. Det är också kul att se hur bra vi fått till upplägget hittills oavsett antal sprängare.

Nurp sa...

Ja precis. Det var bara senaste påsksmällen som blev en liten besvikelse sett till spelupplägget. Den som vann C-finalen där kunde inte gå upp till B-slutspel. Och det var faktiskt Tomas som vann men inte fick spela vidare ;)

Jonny sa...

Aftonbladet hade igår följande omröstning:

"Är det rätt att deltagare som röstats ut fortfarande har chans att vinna en halv miljon?"

Svarsalternativen var: "Ja, det blir mer spännande" och "Nej, öråden har ingen betydelse".

I sann Masterblaster-anda måste jag ju säga att det självklart är rätt! :)

Anonym sa...

Alltid kul att läsa dina sammanfattningar Jonny. Håller med om att inget tak på antal borde finnas. Tomas bedrift i år är riktigt coolt. Får väll än en gång passa på att lyfta på hatten och gratulera Nurp till segern. Det är tätt i toppen. Hoppas nu att du är favorit till påsksmällen... Jag hoppas dock att när jag läser den resentionen så står namnet Anders Palm som nr:1...